Vojenské cvičení AMPLE STRIKE 2024

Ve dnech od 9. 9. do 20. 9. 2024 proběhne ve FIR Praha jako každý rok vojenské cvičení AMPLE STRIKE (anglicky dostatečný úder). K tomu budou zřízeny dočasně rezervované prostory (TRA) a dočasně vyhrazené prostory (TSA) nad rámec standardních prostorů, které máme v mapách. Tyto prostory stanovuje opatření obecné povahy ÚCL. Přes aktivní prostor TRA lze žádat o povolení k průletu na Praha Information.

⚠️ Před letem v tomto období lze důrazně doporučit důkladnou kontrolu plánu aktivace v AisView. Informaci o aktuální aktivaci za letu získáte na jakémkoliv stanovišti ATS, kupříkladu na Praha Information. Nezapomeňte však, že takto získaná informace, během doby plánované aktivace, platí pouze 15 minut. Po uplynutí této doby musí pilot považovat prostory za aktivované.

Vstup do aktivovaného TRA AMPLE STRIKE může být povolen pouze výjimečně. Jednotlivé odlety a přílety motorových letadel z/na VFR letiště a registrované plochy SLZ, které uvíznou uvnitř aktivních prostorů od GND, lze předem individuálně vykoordinovat. V případě letišť a ploch uvnitř LKTRA200 ROZ1 toto povolení vydává MAPP Náměšť (+420 973 438 412), a v ostatních případech vám koordinaci povolení zprostředkuji příslušné civilní stanoviště ATS (ve většině případů FIC Praha +420 220 374 393).


Klikněte na obrázek pro zvětšení – zdroj opatření ÚCL

SICE MIMO VÍKENDY ALE většinou POD FL95

Dobrou zprávou je, že aktivace prostorů je plánována jen v pracovní dny, ostatně jak tomu u tohoto cvičení bývá zvykem. Víkendové létání lze tedy provozovat jako kdykoliv jindy. V pracovní dny je však potřeba dávat si o to větší pozor, protože většina prostorů AMPLE STRIKE se nachází pod FL95. Horizontální i vertikální hranice konkrétních prostorů najdete na mapkách od ÚCL níže.

Klikněte na obrázek pro zvětšení – zdroj opatření ÚCL

Klikněte na obrázek pro zvětšení – zdroj opatření ÚCL

Klikněte na obrázek pro zvětšení – zdroj opatření ÚCL